Press "Enter" to skip to content

Galungan en Kuningan (door gastschrijver Rita Piekhaar)

Deze week vieren de Balinezen religieuze festivals van Galungan (woensdag 10 februari 2016) en haar hoogtepunt Kuningan (zaterdag 20 februari 2016). Deze festiviteiten zijn gericht op de vele tempels in Bali, inclusief de belangrijkste tempel van het eiland “Pura Besakih”.

Galungan wordt volgens de Hindu Saka kalender elke 210 dagen gevierd. Dit symboliseert de overwinning van Dhama (de goede) over Adharma (het kwade) wat voortkomt uit de mythologie van Mayadenawa. Volgens het geloof komen alle goden tijdens deze 10 dagen van Galungan, en ook de hoogste God Sang Hyang Widi, naar de aarde om de festiviteiten bij te wonen. De Balinezen geloven dat de geesten van de voorouders en overleden relaties terug komen naar huis, waarbij de verschillende rituelen en offers er zijn om de geesten te verwelkomen.

Tijdens het festival worden er grote bamboe stokken gemaakt die Penjor genoemd worden. Elk deel van de Penjor staat voor een spiritueel besluit, de decoraties zijn gemaakt van natuurlijke materialen die in stand blijven, zoals de bladeren van de kokosnootboom, bloemen, fruit, traditionele cake, munten en gele of witte stof. De Penjor kan ook worden gebruik voor andere vieringen, bijvoorbeeld een huis met een grote Penjor ervoor geeft aan dat er een pasgetrouwd stel woont. De Penjor blijft 42 dagen staan, daarna worden ze naar beneden gehaald en de decoraties worden verbrand en symbolisch begraven.

Penjor1             Penjor2            Penjor3

(foto’s van Chimaya)

Het festival gaat vooraf met dagen van voorbereiding die drie dagen voor het festival beginnen. Dag 1 wordt Penyekeban genoemd, de letterlijke vertaling is de dag van “de bedekking”. De 2e dag wordt Penyajahan genoemd. Deze dag kenmerkt een tijd van zelfreflectie voor de Balinezen en bakken zij gak wat bekend staat als jaja. Deze gekleurde cakes zijn gemaakt van gefrituurd rijstedeeg en worden gebruikt in de offers en tijdens Galungan gegeten. De laatste dag van de voorbereidingen wordt Penampahan genoemd oftewel “slachtdag”. Op deze dag slachten de Balinezen offerdieren die tijdens de rituelen gebruikt worden.

Tijdens Galungan is er een ceremonie Ngelawang die in elk dorp wordt opgevoerd. Ngelawang is een ritueel om kwade en negatieve geesten te verdrijven. Dit ritueel wordt opgevoerd door een Barong (een God, beschermer in de vorm van een mythisch beest). De Barong wordt in de huizen uitgenodigd en vindt zo zijn weg door het dorp. Zijn aanwezigheid is bedoeld om de balans van goed en kwaad te herstellen in de huizen.De inwoners van het huis bidden voor de dansende Barong, deze geeft na de dans een stukje bont als aandenken.

Het laatste hoogtepunt van het 10 daagse festival wordt Kuningan genoemd.De Balinezen geloven dat op deze speciale dag de hoogste God Sang Hyang Widi neerdaalt op aarde om zijn zegen te geven aan alle mensen. Als afsluiting van de Galungan rituelen kenmerkt Kuningan ook de terugkomst van alle goeden en voorouders naar hun eigen koninkrijk. De dag na Galungan is een rustdag, velen gaan op bezoek bij familie of met elkaar picknicken.

De belangrijke religieuze activiteiten van het eiland die Galungan aanbiedt is de beste manier om Bali’s unieke cultuur te ervaren en te observeren. Een bezoek aan Bali is daarom zeker een traktatie voor lichaam en geest.

 

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *